Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vysoké Tatry jsou pro Čechy nebezpečné. Dnes zahynul další turista

Vysoké Tatry
Vysoké Tatry
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Poprad - Ve Vysokých Tatrách zahynul po pádu další český turista. Muže, který nejevil známky života, dnes dopoledne ve Velké Studené dolině objevili náhodní turisté. Návštěvníky, kteří se chystají na túry, horská služba (HZS) varovala před nepříznivými podmínkami.

Pád při výstupu v Malé Studené dolině byl dnes příčinou úmrtí i polského turisty. Jeho krajanka se dnes zranila při výstupu na zledovatělé stezce vedoucí na Slavkovský štít. "Během pádu utrpěla několik zranění v obličeji a byla v šoku," uvedli záchranáři na své internetové stránce. Zraněná byla letecky převezena do nemocnice v Popradu.

Už v pondělí zemřely při dvou různých neštěstích ve Vysokých Tatrách dvě Češky. Čtyřiadvacetiletý turista, rovněž z České republiky, utrpěl v pondělí vážná zranění a podle záchranářů byl v kritickém stavu.

Ve středu se na hřebenech Tater navíc očekává silný vítr, který by v nárazech mohl dosáhnout rychlosti 135 až 160 kilometrů za hodinu. "Prosíme všechny návštěvníky, aby za těchto podmínek zvážili svůj pohyb v horských oblastech," uvedla HZS. Výstraha se podle ní týká především vyznavačů pěší turistiky, horolezectví a skialpinismu.

Výběr smrtelných úrazů v horách na Slovensku

26. února 2013 - Český horolezec zemřel pod lavinou ve Vysokých Tatrách. Pětašedesátiletý muž podle horské služby ve vysokohorském terénu sněhovou masu sám uvolnil.

23. března 2013 - Český turista a slovenský horský vůdce zemřeli v lavině ve Vysokých Tatrách. Obě těla našli záchranáři v noci na 24. března pod horou Satan.

23. prosince 2013 - Policisté ukončili pátrání po šestatřicetiletém horolezci Jaroslavu Žilinském z Hradce Králové. Pohřešovaný muž byl nalezen mrtvý v Tatrách.

21. března 2015 - Jeden český horolezec zemřel a další utrpěl vážná zranění po pádu při výstupu na horu Lomnický štít ve Vysokých Tatrách.

23. července 2015 - Dvojici českých turistů zasáhl během túry v Malé Fatře blesk. Třiačtyřicetiletá žena podlehla vážným zraněním na místě, jejímu manželovi se nic vážnějšího nestalo.

20. června 2016 - Český turista zemřel po pádu ve Vysokých Tatrách. Sedmdesátiletý muž uklouzl při sestupu z Chaty pod Rysy a padal několik desítek metrů z turistické stezky směrem do údolí k Žabím plesům, při tom si poranil hlavu.

26. července 2016 - Šestatřicetiletý muž k Kroměříže nepřežil zásah bleskem v Západních Tatrách. Neštěstí se stalo, když se pohořím přehnala nečekaná prudká bouře.

20. září 2017 - Ve Vysokých Tatrách se ztratil český turista, který vyrazil na túru ze Štrbského plesa. Záchranáři našli jeho tělo po pěti dnech pod vrcholem hory Mlynické Solisko.

25. listopadu 2017 - Dvojice českých skialpinistů zahynula v Nízkých Tatrách. Sedmačtyřicetiletá žena a šedesátiletý muž nepřežili noc, podlehli následkům vyčerpání a podchlazení během špatného počasí.

Témata:  Vysoké Tatry úmrtí Čechů v zahraničí Slovensko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy