Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Život Židů ve východní Evropě? Staré listiny ze zpovědnice prozradily nové detaily

Židé, ilustrační fotografie
Židé, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Vilnius - Po celá desetiletí skrývala zpovědnice jednoho kostela ve Vilniusu své tajemství: dokumenty načrtávající bohaté panorama židovského života ve východní Evropě před holokaustem i po něm. Píše o tom agentura AFP.

Náboženské texty, literatura a poezie v jazyce jidiš, svědectví o pogromech, životopisy, fotografie. Některé dokumenty pocházejí z poloviny 18. století. "Rozmanitost tohoto pokladu vyráží dech," říká David Fishman, který vyučuje židovskou historii na teologickém semináři v New Yorku.

"Tento objev je naprostým překvapením. Můžeme téměř rekonstruovat život Židů před holokaustem, protože tu nechybí žádný aspekt, žádný region a žádné období," říká.

Dokumenty, skrývané za nacismu a později za sovětské éry, byly objeveny letos u příležitosti převozu archívů kostela do litevské národní knihovny, která byla ve Vilniusu nedávno opravena.

Spolu s ještě větší skrýší nalezenou ve Vilniusu před téměř 30 lety jsou nejvýznamnějším objevem v židovské historii od nalezení svitků od Mrtvého moře v 50. letech minulého století, zdůrazňuje Fishman.

Mezi nejvzácnější listiny patří originální rukopisy básní psaných ve vilniuském ghettu velkým židovským básníkem Avrahamem Suckeverem. "Měli jsme verze, které napsal zpaměti a které byly publikovány těsně po válce. Dnes máme rukopisy, které psal v ghettu a jsou v nich odlišnosti, proto je tento objev tak významný," zdůrazňuje Fishman.

Vilnius, v hebrejštině Vilna a v jidiš Vilne, jemuž se někdy přezdívalo Jeruzalém severu, býval kdysi centrem bohatého židovského kulturního a náboženského života, kde působily stovky společenských, náboženských a kulturních spolků.

Mezi nejvýznamnější patří Vědecký institut jidiš YIVO založený v roce 1925. Rok poté byla v New Yorku založena jeho pobočka, která se stala generálním štábem organizace po německé invazi do východní Evropy.

Od roku 2015 se institut YIVO v New Yorku pustil do rozsáhlé digitalizace této sbírky, jakož i židovských dokumentů z Vilniusu nalezených americkou armádou v Německu v roce 1946.

Podle Simonase Gureviciuse, jednoho z mála Židů ve Vilniusu, který ještě hovoří jidiš, ukazuje objev těchto rukopisů, že se Hitlerovi ani Stalinovi nepodařilo vymazat z povrchu zemského jazyk a civilizaci jidiš, které představují.

Témata:  židé Litva

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy