Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Barceloně zkrachovalo muzeum španělské šunky, chodilo málo turistů

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Muzeum šunky, nazývané Jamón Experience (Šunkový zážitek), fungovalo tři roky v centru Barcelony na slavné a rušné třídě La Rambla. Nyní se potýká se značnými finančními problémy, a provozovatelé se ho proto chystají zavřít.

Důvodem potíží je pokles návštěvníků a tržeb. Podle provozovatele k menšímu zájmu turistů o atrakci přispěl teroristický útok v Barceloně z loňského léta, politická situace v Katalánsku i zákaz radnice prodávat v muzeu potraviny, poznamenal katalánský deník El Periódico.

Vstupné stálo 19 eur (asi 450 Kč) a v ceně byla komentovaná půlhodinová prohlídka zakončená ochutnávkou různých druhů španělské šunky. Návštěvníci se v muzeu mohli seznámit i se způsobem přípravy této specifické lahůdky.

Podle provozovatele bylo potřeba na udržení chodu zařízení asi 50.000 návštěvníků měsíčně, což se nedařilo.

Základ přípravy španělské šunky (jamón) spočívá v nasolení a dlouhém zrání (sušení). Podobá se italskému prosciuttu. Ty nejdelikátnější španělské šunky zrají až čtyři roky, minimálně by ale měly zrát devět až 12 měsíců. Existují dva základní druhy španělské šunky: jamón serrano (z masa bílých prasat) a jamón ibérico, která se dělá z masa černých iberských prasat.

Témata:  Barcelona Katalánsko muzea

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy