Barcelona - Muzeum šunky, nazývané Jamón Experience (Šunkový zážitek), fungovalo tři roky v centru Barcelony na slavné a rušné třídě La Rambla. Nyní se potýká se značnými finančními problémy, a provozovatelé se ho proto chystají zavřít.
Důvodem potíží je pokles návštěvníků a tržeb. Podle provozovatele k menšímu zájmu turistů o atrakci přispěl teroristický útok v Barceloně z loňského léta, politická situace v Katalánsku i zákaz radnice prodávat v muzeu potraviny, poznamenal katalánský deník El Periódico.
Vstupné stálo 19 eur (asi 450 Kč) a v ceně byla komentovaná půlhodinová prohlídka zakončená ochutnávkou různých druhů španělské šunky. Návštěvníci se v muzeu mohli seznámit i se způsobem přípravy této specifické lahůdky.
Podle provozovatele bylo potřeba na udržení chodu zařízení asi 50.000 návštěvníků měsíčně, což se nedařilo.
Základ přípravy španělské šunky (jamón) spočívá v nasolení a dlouhém zrání (sušení). Podobá se italskému prosciuttu. Ty nejdelikátnější španělské šunky zrají až čtyři roky, minimálně by ale měly zrát devět až 12 měsíců. Existují dva základní druhy španělské šunky: jamón serrano (z masa bílých prasat) a jamón ibérico, která se dělá z masa černých iberských prasat.
Témata: Barcelona, Katalánsko, muzea
Související
27. prosince 2020 13:46
26. června 2020 17:23
20. března 2020 13:10
19. října 2019 18:04
16. října 2019 13:24
25. srpna 2019 21:54