Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bulharský prezident vetoval protikorupční zákon, podle něj je málo účinný

Vlajka Bulharska
Vlajka Bulharska
Foto: Pixabay

Sofia - Bulharský prezident Rumen Radev odmítl podepsat nový protikorupční zákon. Prý je naprosto nedostatečný k naplnění stanovených cílů. Poslanci se tak budou muset normou zabývat znovu.

Podle prezidenta se boj s korupcí nemůže omezit pouze na opatření, s nimiž zákon schválený Národním shromážděním počítá. "Tato opatření, byť nezbytná, nejsou dostatečná pro účinný boj s korupcí, který společnost očekává," uvedl Radev. Přijatý právní předpis podle něj boj s korupcí dokonce svým způsobem ztěžuje.

Také poukázal na "zásadní nesoulad" vetovaného zákona o boji proti korupci a o zabavování nelegálně nabytého majetku s jeho zamýšlenými cíli. Právní předpis je podle Radeva v rozporu se základními principy ústavy a mezinárodních dohod, jejichž účastníkem Bulharsko je.

Bulharsko je od roku 2007 členem EU a v pondělí převzalo úlohu její předsednické země. Společně s Rumunskem je ale pod neustálým dohledem Evropské komise kvůli účinnosti fungování justice zejména v oblasti boje proti korupci a organizované kriminalitě.

Témata:  Bulharsko korupce EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy