Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Saúdská Arábie by měla propustit politické vězně, žádají experti OSN

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Ženeva - Nezávislí experti OSN dnes vyzvali Saúdskou Arábii, aby přestala utlačovat disidenty a propustila desítky politických aktivistů, kteří jsou vězněni od září. Informovala o tom agentura Reuters. Vláda Saúdské Arábie se k prohlášení expertů OSN zatím nevyjádřila.

Podle odhadů OSN bylo v království bylo od loňského září zadrženo více než 60 prominentních duchovních, novinářů, aktivistů a učitelů. O utlačování disidentů už dříve informovaly organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) a Human Rights Watch (HRW).

Rijád tvrdí, že v zemi nejsou političtí vězni, ale podle saúdskoarabských vládních zdrojů citovaných agenturou Reuters království sleduje činnost aktivistů s cílem zajistit stabilitu společnosti.

„Jsme svědky perzekuce ochránců lidských práv, kteří pokojně využívali práva na svobodu slova, shromažďování, sdružování a vyznání," uvedlo pět nezávislých expertů OSN s tím, že protiteroristické a jiné bezpečnostní zákony v zemi v posledních měsících sloužily k systematickému zatýkání disidentů.

Ve vězení skončil i prominentní duchovní Salmán Audah, kterého experti z OSN označili za reformátora a vlivnou náboženskou postavu, jelikož se v minulosti zastával většího dodržování lidských práv v rámci islámského náboženského práva šaría.

Dalším vězněným je spisovatel a učitel Abdalláh Málikí, obchodníci Isám Zamíl, Abdalazíz Šubajlí a Ísa bin Hamad Hamíd ze zakázaného saúdskoarabského sdružení pro občanská a politická práva.

„Navzdory tomu, že Saúdská Arábie byla v roce 2016 zvolena členem Rady OSN pro lidská práva, nadále umlčuje, svévolně vězní, zadržuje a utlačuje obhájce lidských práv a kritiky," uvedli odborníci.

Témata:  Saúdská Arábie OSN (Organizace spojených národů) lidská práva

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy