Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kurdové zatkli známou francouzskou propagandistku IS, vystupovala v náborových videích

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek - Kurdské jednotky zatkly Francouzku, která před několika lety odešla do Sýrie za radikály z Islámského státu (IS) a hrála důležitou roli jako jejich propagandistka a náborářka. Třiatřicetiletá Emilie Königová je na teroristickém seznamu OSN i USA.

Matka Königové řekla deníku Ouest-France, že její dcera je držena v kurdském táboře, kde byla "vyslýchána a mučena". Francouzské úřady vyzvala, aby její dceři i jejím třem dětem narozeným v Sýrii pomohly k návratu do vlasti.

Königová, která konvertovala k islámu po sňatku se svým prvním manželem alžírského původu, odešla do Sýrie už v roce 2012. Ve Francii nechala své dvě děti a v Sýrii žila s novým druhem, který byl později zabit.

Žena se objevila v několika propagandistických videích IS, v nichž vyzývala "k džihádu, dokud je tady nepřítel". Francouzské zpravodajské služby také zachytily několik telefonátů, v nichž Königová nabádala své kontakty ve Francii k útokům na francouzské instituce a vdovy francouzských vojáků.

Už v polovině prosince zadrželi kurdští bojovníci v Sýrii Thomase Barnouina (36), další prominentní postavu francouzského islamismu.

Témata:  Sýrie Islámský stát Kurdové

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy