Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Tádžikistánu se mění ústava. Prezident bude doživotně vládnout

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Dušanbe - Prezident Tádžikistánu Imomali Rachmon se stane doživotní hlavou státu. Umožní mu to změny ústavy, které včera obyvatelé země schválili v referendu. Pro bylo 94,5 procent voličů.

Obyvatelé nejchudšího z postsovětských států schválili spolu s prodloužením Rachmonových pravomocí celou sérii ústavních změn, mezi nimiž je i snížení věkové hranice pro zvolení hlavou státu. To má podle západních analytiků umožnit, aby se řízení země ve volbách v roce 2020 mohl ujmout Rachmonův syn Rustam, jemuž je 29 let. Věková hranice pro funkci prezidenta byla snížena ze 35 na 20 let.

Imomali Rachmon, bývalý předseda sovětského kolchozu, stojí v čele země s většinově muslimským obyvatelstvem od roku 1992. Loni Rachmonovi udělil parlament titul Vůdce národa a přiznal mu doživotní imunitu před trestním stíháním. Stejných privilegií užívá například i vůdce Kazachstánu Nursultan Nazarbajev.

Tádžičtí voliči odhlasovali i ústavní změnu, která zakazuje formování politických stran založených na programech spojených s náboženstvím.

Rachmon je na Západě kritizován za nerespektování náboženské svobody a politického pluralismu.

Témata:  Tádžikistán volby

Aktuálně se děje

2. května 2024 21:51

NATO je znepokojeno. Rusko provádí hybridní operace v členských zemích bloku

NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na území členských států aliance, stojí ve čtvrtečním prohlášení. Konkrétně jmenována byla i Česká republika.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy