Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mumifikované dítě nemělo neštovice, šlo o jiný zákeřný virus, zjistili vědci

Ilustračni fotografie
Ilustračni fotografie
Foto: news.com

Řím - Malé dítě, jehož mumifikované tělo podle původních domněnek vědců neslo první důkaz o výskytu pravých neštovic, mělo ve skutečnosti hepatitidu B. Objev podle vědců dokazuje, že tento typ žloutenky provází lidstvo po staletí a že se nemoc za posledních 450 let jen málo změnila.

Ukázaly to další analýzy ostatků z 16. století, které byly nalezeny v bazilice San Domenico Maggiore v Neapoli. Informovala o tom agentura AFP.

Italští vědci před 30 lety na základě zjevné vyrážky na obličeji usoudili, že dítě mělo pravé neštovice. Badatelé z kanadské McMasterovy univerzity ale nyní po analýze kousků kůže a kostí zjistili, že dítě trpělo hepatitidou B, která napadá játra a rovněž může způsobovat vyrážku.

Odborník z McMasterovy univerzity Hendrik Poinar podotkl, že pochopení toho, jak se epidemie vyvíjely v minulosti, přispívá k pochopení toho, jak se šíří současné patogeny. "Tyto informace nám nakonec pomohou dostat je pod kontrolu," uvedl Poinar.

Témata:  Mumie nemoc historie viry a bakterie

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy