Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi se před volbami bojí ruských dezinformací, píše světový tisk

Financial Times
Financial Times
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Londýn - Bezpečnostní experti od USA po Německo varují před rostoucím ohrožením voleb ze strany ruských dezinformačních kampaní a v České republice se obávají, že tamní prezidentské volby se koncem týdne mohou stát dalším cílem.

Napsal to dnes v komentáři list The Financial Times. Čeští politici mají podle listu obavu, že Rusko může zopakovat pokus o vměšování do prezidentských voleb v USA.

Česká republika je dlouho místem, kde se Moskva snaží uplatnit svůj vliv, napsal z Prahy autor komentáře James Shotter. Po rozpoutání ukrajinského konfliktu se ruské operace v Česku zintenzívnily, konstatoval s odvoláním na loňskou zprávu Bezpečnostní informační služby (BIS).

Někteří pozorovatelé jsou skeptičtí, zda Kreml může prezidentské volby skutečně ovlivnit. "Jasně favorizují jednoho kandidáta... Pohlédneme-li ale na dopad ruských dezinformací, někdy jsou užitečné k mobilizaci, spíš k získání hlasů. (Prezident Miloš) Zeman to dokáže docela dobře," řekl britskému listu expert Mark Galeotti z pražského Ústavu mezinárodních vztahů.

Jakub Janda z pražské neziskové organizace Evropské hodnoty podle britského deníku soudí, že se objeví množství dezinformací a možná i hackerských útoků na protikandidáty Miloše Zemana. Vrchol se může dostavit před druhým kolem hlasování.

Témata:  Česká republika volby noviny a tisk

Aktuálně se děje

7. května 2024 12:10

Putin složil přísahu a stal se ruským prezidentem na dalších šest let

Jednasedmdesátiletý ruský prezident Vladimir Putin se v úterý v Kremlu oficiálně ujal dalšího šestiletého mandátu po březnovém vítězství ve volbách hlavy státu. O složení přísahy informoval předseda ruského ústavního soudu Valerij Zorkin.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy