Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejfajnovější opice v džungli? Firma H&M pobouřila fotkou černošského chlapce v mikině

Děti, ilustrační fotgorafie
Děti, ilustrační fotgorafie
Foto: Pixmac

Stockholm/Londýn – O velký rozruch se postaral švédský prodejce oděvů Hennes & Mauritz (H&M). ´Firma po kritice odstranila ze svých webových stránek propagační fotografii s černošským chlapcem, který měl na sobě mikinu s anglickým nápisem „Nejfajnovější opice v džungli".

Řetězec se za zveřejnění snímku omluvil a oznámil, že zelenou mikinu stáhl z prodeje. Fotka ale ještě předtím vyvolala na internetových sociálních sítích zejména v Británii a v USA vlnu pobouření a četná obvinění z rasismu.

Kromě černošského dítěte společnost propagovala také oranžovou mikinu s nápisem „Expert na přežití", kterou měl ovšem na sobě bělošský chlapec.

Britská labouristická poslankyně Kate Osamorová uvedla, že je šokovaná. Kanadský zpěvák The Weeknd pak na twitteru oznámil, že už nebude s řetězcem spolupracovat.

„Chápeme, že mnoho lidí ten snímek rozladil. My, kteří pracujeme v H&M, s tím můžeme jen souhlasit. Velmi nás mrzí, že ta fotografie byla pořízena," uvedla firma ve svém úterním prohlášení.

H&M je jedním z největších prodejců oděvů na světě. Vznikla v roce 1947 a nyní má po celém světě, včetně České republiky, zhruba 4000 obchodů.

Témata:  rasismus obchody děti

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.