Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Čečensku zatkli aktivistu kvůli marihuaně. Ruský ombudsman protestuje

Konopí
Konopí
Foto: Reprofoto ČT

Moskva - Ruský ombudsman Michail Fedotov požádal šéfa federálních vyšetřovatelů, aby nechal prověřit zadržení lidskoprávního aktivisty Ojuba Titijeva (60) v Čečensku. Tamní policie ho zatkla v úterý ráno, prý v autě vezl marihuanu.

Fedotov zaslal šéfovi Vyšetřovacího výboru Alexandru Bastrykinovi dopis, v němž poukázal na důvodné podezření, že zadržení Titijeva může být spojeno s jeho činností při ochraně lidských práv. "Je naprosto nepřípustné, aby byl někdo pronásledován kvůli práci při ochraně lidských práv," napsal ombudsman.

Fedotov ve svém dopise šéfovi federálních vyšetřovatelů také poukázal na možnost, že droga byla Titijevovi podstrčena s cílem zkompromitovat ho. Na totéž upozornilo hnutí Memorial.

Čečenské úřady odmítly, že by Titijev byl ve vazbě kvůli svým aktivitám. Mluvčí čečenského vůdce Ramzana Kadyrova Ilvi Karimov agentuře Interfax řekl, že takové naznačování je "naprosto nepodložené". Úřady jsou podle něj povinny vést nestranné vyšetřování.

Memorial podle agentury AP ve svém prohlášení obvinil čečenské policisty, že ve středu vnikli do domu Titijevovy rodiny, vyhrožovali jí a vyhnali ven. Titijevův syn a otec byli navíc předvoláni na policii.

Do čela čečenské odbočky se Titijev postavil po vraždě novinářky a obhájkyně lidských práv Natalji Estěmirovové v roce 2009. Memorial, pro který aktivistka pracovala, tehdy přičetl odpovědnost za vraždu Kadyrovovi. K Titijevovu propuštění vyzvalo ve středu ministerstvo zahraničí Spojených států. Týž den jeho osvobození žádal i komisař Rady Evropy pro lidská práva Nils Muižnieks.

Témata:  Čečensko Rusko lidská práva marihuana

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy