Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mexické bezpečnostní složky podle OSN porušily lidská práva po přestřelce u Acapulca

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Mexiko - Při přestřelce nedaleko přímořského letoviska Acapulco v neděli přišlo o život 11 lidí. Mexické úřady teď čelí kritice od komisaře OSN. Během vyšetřování případu byla zřejmě porušena lidská práva.

Úřad vysokého komisaře OSN má důkazy, že se bezpečnostní složky dopustily mučení, falšovaly důkazy, prováděly bez povolení domovní prohlídky a podezřelé zadržovaly v neadekvátních podmínkách. "OSN to považuje za velmi znepokojující," stojí v prohlášení komisariátu.

V souvislosti se smrtelnou přestřelkou u Acapulca v jihomexickém státě Guerrero bylo zadrženo nejméně 30 osob. Zda za porušováním práv stála armáda nebo policie, OSN neuvedla. Agentura Reuters ale s odvoláním na místní zdroje napsala, že zřejmě šlo o policii.

Členové mexických bezpečnostních složek, zejména armády, byli v uplynulých letech zapleteni do několika skandálů, včetně zabíjení členů gangů, aniž se dostali před soud. V roce 2014 se pak záhadně ztratilo 43 studentů, kteří se pohybovali kolem vojenské základy ve státě Guerrero.

Témata:  Mexiko lidská práva OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy