Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Makedonie by mohla brzy zahájit jednání o vstupu do EU, zní z Bulharska

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Sofia - Šéfka bulharské diplomacie Ekaterina Gečevová-Zacharievová dnes prohlásila, že by Makedonie mohla v blízké době vyřešit spor s Řeckem o svůj název, tedy základní překážku dalšího sbližování této balkánské země s EU.

Ostrý diplomatický spor mezi Makedonií, oficiálně označovanou jako "Bývalá jugoslávská republika Makedonie" (FYROM), a Řeckem o název státu se vleče už léta.

"Pokud se spor podaří vyřešit, je realistické předpokládat, že by v příštích měsících mohla EU s Makedonií zahájit přístupové rozhovory," uvedla Gečevová-Zacharievová. Možné by to prý mělo být ještě za bulharského předsednictví Evropské unie.

Podle ministryně je nejpravděpodobnějším řešením určitá změna v názvu země, podrobnosti ale ministryně neuvedla.

Před novináři dnes podotkla, že cílem bulharského předsednictví je v první řadě obnovit zájem balkánských zemí o "evropskou perspektivu". Na Balkáně byla v posledních letech cítit velká únava z neustále vyžadovaných reforem, poznamenala dnes v Sofii šéfka bulharské diplomacie.

Setkání unie a zemí z regionu se na nejvyšší úrovni neuskutečnilo už 18 let, se zástupci států Východního partnerství se přitom summity konají každý druhý rok. Bulhaři proto takovou schůzku plánují na konec února.

"Teď vidím, že přístup se mění. Evropská perspektiva pro západní Balkán není významná jen pro Balkán, ale pro každou evropskou zemi," upozornila ministryně. Stabilní a bezpečný Balkán znamená podle ní také stabilní a bezpečnou EU. "A geopoliticky - když tam nebudeme přítomni my, přijde někdo jiný. Rusko a Turecko mají o tuto oblast dlouhodobý zájem," připomněla Gečevová-Zacharievová.

Ze šestice balkánských zemí jsou na cestě do EU nejdál Srbsko a Černá Hora. Makedonie a Albánie mají postavení kandidátské země. S Bosnou a Hercegovinou a Kosovem, které část členů EU neuznává, může unie jednat jen o podpoře konkrétních reformních programů.

Témata:  Bulharsko EU Makedonie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy