Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Většina Řeků nesouhlasí s kompromisem ohledně názvu Makedonie

Makedonie, ilustrační foto
Makedonie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Atény - Většina Řeků odmítá kompromis ohledně názvu Makedonie, který by měl podobu víceslovného názvu zahrnujícího označení Makedonie, tedy například Nová Makedonie nebo Severní Makedonie. Oficiálně se v OSN a na mezinárodní scéně prozatím používá název Bývalá jugoslávská republika Makedonie.

Obě země spor o název Makedonie, který Skopje přijalo po rozpadu Jugoslávie, vedou už desítky let. Nový průzkum agentury Marc ukázal, že proti jakémukoliv použití slova Makedonie v názvu této bývalé jugoslávské republiky se staví 68 procent Řeků, pro je pouze necelých 24 procent.

Řecko kvůli sporu blokuje snahu bývalé jugoslávské republiky připojit se k Severoatlantické alianci a brání jejímu začlenění do Evropské unie. Název Makedonie totiž Řekové považují za zásah do svého dědictví a za skrytý územní nárok na stejnojmennou severořeckou provincii.

Obě země se dohodly na vytvoření pracovních skupin vedených ministry zahraničí, které mají o řešení sporu jednat. Doufají, že k posunu dojde ve středu při rozhovorech s prostředníkem OSN.

Témata:  Makedonie Řecko průzkumy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.