Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá strana AfD jednala s muslimy. Rozhovory měly pročisti vzduch, to se však nestalo

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín – Pondělní setkání mezi krajně pravicovou Alternativou pro Německo (AfD) a zástupci muslimů skončilo bez úspěchu či jakýchkoliv výsledků po pouhé hodině jednání. Obě strany se navzájem obviňují z nečestného chování.

Setkání mělo být šancí, jak by mohli navázat zástupci AfD a představitelé muslimů v Německu komunikaci. Rozhovory měly podle serveru The Local „pročistit vzduch" a uvolnit napjatou atmosféru. To se ale vůbec nepovedlo.

Obě strany asi po hodině jednání opustily. Šéfka strany AfD Frauke Petry chce jít podle Aimana Mazyeka, předsedy Ústřední rady muslimů, „dál po cestě populismu, pomluv a především předsudků". Petry naopak tvrdí, že Mazyek a jeho kolegové chtěli změnit „demokratickou vůli" její strany.

„Požadovali po nás, abychom odstoupili z manifestu, který naše strana demokraticky přijala," zlobila se po jednání, která proběhlo v Berlíně, Petry.

Mazyek vyzval Petry a její stranu AfD k rozhovorům poté, co strana počátkem tohoto měsíce přijala manifest, ve kterém volá po řadě opatření zaměřených proti islámu, včetně zákazu minaretů nebo nošení obličejových závojů na veřejnosti.

„Neměli bychom se vzdávat naděje," řekl v televizním rozhovoru pro veřejnoprávní televizi ZDF zástupce muslimů v pondělí ráno, tedy ještě před schůzkou. „Možná, že to vezmou zpátky," doufal. Po jednání je však jasné, že se to nestane.

Plány AfD by podle Mazyeka znemožňovaly muslimům žít dle jejich životních standardů, navíc prý jdou požadavky strany proti ústavě. Stěžoval si také na to, že strana je má ve zvyku šířit „obecné pomluvy" proti islámu. „Řekli jsme jim, že ústava je neobchodovatelná a že by měla být základem našeho rozhovoru," řekl Mazyek.

Petry však dodala, že Mazyek srovnal její stranu s politikou období nacismu, což je naprosto nepřijatelné. Právě to je podle ní důvod, proč AfD jednání opustila. Dodala, že se snažila klást otázky týkající se islámu a práva šaría, ale že byla rázně odmítnuta.

Jednání se účastnil také šéf dolnosaské AfD Pavel Hampel, který dodal, že Mayzek sice tvrdí, že si ženy mohou samy svobodně vybrat, zda muslimské šátky či závoje budou nosit, podle něj je to však absurdní.

V Německu žijí asi čtyři miliony muslimů, Ústřední rada muslimů však zastupuje jen malou část z nich. Existují také další konkurenční organizace a občanské společnosti, které se snaží reprezentovat názory muslimů, poukazuje server The Local.

Témata:  AfD muslimové Německo

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy