Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sýrie vyhrožuje Turecku sestřelením armádních letadel

Syrský MiG-29
Syrský MiG-29
Foto: theaviationist.com

Damašek/Ankara/Washington - Syrské letectvo zasáhne proti turecké armádě, pokud Turecko zahájí ohlašovanou ofenzivu proti příhraničnímu syrskému Afrínu.

Řekl to dnes náměstek syrského ministra zahraničí Fajsal Mikdád. Prohlásil, že syrské letectvo sestřelí každé turecké letadlo.

"Upozorňujeme turecké vedení, že pokud zahájí vojenskou operaci v oblasti Afrínu, budeme to považovat za útok turecké armády," řekl Mikdád.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tento týden řekl, že Turecko zahájí útok na Afrín do několika dní. Podle Turecka kurdské skupiny, které oblast Afrínu kontrolují, patří k teroristickým organizacím a Turecko si nepřeje, aby operovaly v blízkosti jeho hranice.

Přípravy na ofenzivu urychlily zprávy o plánu vytvořit novou pohraniční jednotku, která má být nasazena u syrské hranice s Tureckem a Irákem a v níž budou zastoupeny kurdské milice YPG. Turecko je považuje za spojence turecké Strany kurdských pracujících (PKK), což je podle Ankary teroristická organizace.

Témata:  Sýrie Armáda Sýrie Turecko Turecká armáda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy