Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V USA zemřel chlapec, kterému lékaři z obličeje odstranili čtyřkilový nádor

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Miami - V nemocnici na Floridě zemřel kubánský chlapec Emanuel Zayas (14), jemuž tamní lékaři minulý týden odoperovali z obličeje nádor veliký jako fotbalový míč.

Emanuel se narodil s nemocí nazvanou fibrózní kostní dysplazie. Odstranění nádoru se lékařům podařilo. Chlapec ale zemřel na následné komplikace, kterým nešlo zabránit. "Rodiče Emanuela Zayase mi dali svolení oznámit veřejně chlapcovo úmrtí. Souhlasili také s tím, že jeho tělo může posloužit lékařskému výzkumu," napsal na svém facebookovém účtu doktor Robert Marx z Miamské univerzity, který náročnou operaci chlapce nedávno vedl.

Čtyřkilový nádor zakrýval téměř celý chlapcův obličej. Nebyl sice zhoubný, ale hrozilo mimo jiné to, že mu jeho tíha zlomí vaz. Chlapec rovněž začal mít problémy s dýcháním, skoro nemohl jíst a špatně viděl.

"Klepal jsem na tolik nemocničních dveří," popsal v prosinci listu Miami Herald chlapcův otec martýrium na Kubě. Tamní lékaři se ale operaci báli provést kvůli její složitosti, vlastně vůbec nevěděli, co s tím. "Začalo to, když mu bylo 12 let. Vypadalo to jako malý pupínek na nose, myslela jsem, že je to akné," řekl tento měsíc serveru BBC chlapcova matka. Za několik měsíců ale nádor narostl do obřích rozměrů.

Rodičům nakonec pomohl jeden americký misionář. Ten předložil Emanuelův případ na lékařské konferenci. Tam se o něm dozvěděl doktor Marx, který už v minulosti několik pacientů s velkými nádory na obličeji operoval.

Témata:  operace USA rakovina

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy