Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odveta za turecký útok? Rakety odpálené ze Sýrie zasáhly turecké město Kilis

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: tsk.tr

Damašek - Rakety odpálené ze syrského území dnes zasáhly pohraniční jihoturecké město Kilis. Tři střely poničily dvě budovy, zatímco čtvrtá zasáhla opuštěný plácek v centru města. Útok nikoho nezabil a Ankara na něj nereagovala.

V sobotu zahájila Ankara v severosyrské oblasti Afrín operaci Olivová ratolest namířenou proti ozbrojencům z turecké Strany kurdských pracujících (PKK), syrským kurdským milicím a bojovníkům Islámského státu (IS).

Podle milic YPG, které jsou ozbrojenou složkou syrské kurdské Strany demokratické unie (PYD), turecké letouny v sobotu zasáhly město Afrín a několik dalších vesnic.

Ankara operaci brání s tím, že letectvo zasáhlo 95 procent cílů a že útočila pouze na teroristy. Šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu uvedl, že Turecko o vývoji v Afrínu informovalo veškeré hráče zapojené do dění v Sýrii.

Syrská vláda to ale popřela. Rusko, které je spojencem Damašku, bude v OSN požadovat, aby Turecko akci zastavilo. Arabsko-kurdské milice SDF, které podporují Spojené státy, varovaly, že operace posílí IS.

Témata:  Sýrie Turecko Turecká armáda

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy