Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Demonstrace ve Švýcarsku: Stoupenci antikapitalismu se bouřili kvůli příjezdu Trumpa

Světové ekonomické fórum
Světové ekonomické fórum
Foto: news.com

Curych - V Curychu a dalších švýcarských městech protestovaly tisíce stoupenců antikapitalismu. Důvodem akci je očekávaná účast amerického prezidenta Donalda Trumpa na Světovém ekonomickém fóru (WEF) ve švýcarském horském letovisku Davosu. 

Levicoví pořadatelé curyšskou akci zorganizovali pod heslem „Trump není vítán" a „Rozdrťe WEF", informovala agentura Reuters. Demonstranti v Curychu prošli finanční čtvrtí města a nesli transparenty proti globalizaci a poškozování životního prostředí. Místním bankéřům úřady doporučily, aby se raději drželi stranou. Vedení města akci schválilo. Další manifestace se konaly v Ženevě, Lausanne a Fribourgu.

Trump má na fóru globálních byznysmenů a politických lídrů, které začalo dnes, promluvit v pátek. Už dopředu panovaly obavy, že Trumpův záměr odstoupit od pařížské dohody o ochraně klimatu z roku 2015 a jeho protekcionistický program „Amerika na prvním místě" budou během fóra vyvolávat kontroverze.

Proti Trumpově návštěvě se už na začátku měsíce uskutečnila demonstrace v metropoli Bernu. Tento protest se nicméně obešel bez incidentů, na rozdíl od násilných demonstrací proti WEF v několika švýcarských městech na začátku tohoto století.

Během Světového ekonomického fóra na bezpečnost dohlíží 4000 švýcarských vojáků a 1000 policistů, nad místem konání byla vyhlášena bezletová zóna.

Témata:  Světové ekonomické forum Donald Trump Švýcarsko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy