Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová varovala před populismem. Je to jed, uvedla na fóru

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Davos - Na Světovém ekonomickém fóru v Davosu dnes vystoupila německá kancléřka Angela Merkelová. Snaha o protekcionismus a izolaci podle ní není řešením výzev, kterým v současném světě státy čelí.

"Jsme přesvědčeni, že izolace není cestou vpřed. Jsme přesvědčeni, že musíme spolupracovat, že protekcionismus není správnou odpovědí," uvedla Merkelová.

Pokud je někdo přesvědčen, že nejsou věci ve své současné podobě spravedlivé, je podle německé kancléřky třeba hledat mnohostranná a nikoli jednostranná řešení.

Národní egoismus, populismus a polarizující atmosféru v mnoha státech světa podle Merkelové vyvolal i strach lidí, že tváří v tvář digitalizaci a celosvětovým změnám, zůstanou pozadu. Dle kancléřky pochybují nyní lidé i o tom, zda může multilaterální spolupráce vyřešit jejich problémy. Pravicový populismus, který posiluje v reakci na tyto obavy, ale Merkelová považuje za "jed".

Mezinárodní společenství kancléřka ujistila, že Německo chce být i navzdory aktuálním problémům kolem vzniku nové vlády silným hráčem při řešení krizí. "Německo chce být zemí, která bude i v budoucnu přispívat ke společnému řešení problémů budoucnosti," uvedla Merkelová.

Ve svém projevu vyzvala předsedkyně německé vlády členské státy EU, aby ještě více spolupracovaly v zahraniční politice. Nutné je to podle ní především proto, že se velká část světových konfliktů odehrává "před našimi dveřmi". Jako příklad uvedla válku v Sýrii.

Témata:  Světové ekonomické forum Angela Merkelová ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy