Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrská opozice získala ve Vídni záruku o příměří, začít má dnes nebo zítra

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Vídeň – Syrský režim se s opozicí dohodl na příměří pro východní Ghútu u Damašku. Zbraně mají podle agentury DPA utichnout dnes večer SEČ. 

Východní Ghúta je poslední oblastí v blízkosti Damašku ovládaná opozicí. Žije tam na 400.000 lidí a syrská armáda ji obléhá čtyři roky, což komplikuje humanitární dodávky obyvatelstvu.

O dohodě DPA informoval mluvčí opoziční delegace Ahmad Ramadán. Agentura Reuters z jiného zdroje získala informaci, že příměří začne platit až v sobotu ráno a že Rusko poskytlo opozici záruku, že syrskou armádu donutí příměří plnit. Delegace jednají od čtvrtka v rámci devátého kola diplomatických rozhovorů organizovaných OSN. Rusko je spojencem syrské vlády.

„Vyjednávací tým (opozice) dostal od Ruska slib....Příměří začne platit po dnešní půlnoci," sdělil Reuters člen vojenského výboru Syrské svobodné armády Ajmán Asámí. Reuters uvádí, že pět států, které v syrském konfliktu stojí za opozicí, předalo OSN návrh pro příští rozhovory.

Text je míněn jako doporučení prostředníkovi rozhovorů zmocněnci OSN pro Sýrii Staffanovi de Misturovi. Vypracovaly ho USA, Jordánsko, Británie, Francie a Saúdská Arábie. Dokument neobsahuje zmínku o osudu syrského prezidenta Bašára Asada. Podle Reuters vládní vyjednávač ve Vídni návrh zamítl jako „naprosto nepřijatelný", nesouhlasí s ním ani opozice.

Země navrhují „praktický postup", který umožní pomalé politické změny v Sýrii. De Mistura má vyjednávače zaměřit na změnu ústavy a zorganizování voleb, na něž dohlédne OSN a jichž se zúčastní jak Syřané na území Sýrie, tak ti, kteří odešli. O Asadovi se dokument nezmiňuje, ale doporučuje, aby ústavní změny umožnily oslabení prezidentských pravomocí ve prospěch silnějšího parlamentu. Vyzývá se v něm dále k odchodu zahraničních bojovníků ze Sýrie, což je odkaz na Íránem podporované šíitské oddíly.

Rozhovory ve Vídni dnes končí a příští týden se má na pozvání Ruska v Soči konat akce zvaná syrský mírový kongres. Rusko na ni pozvalo 1600 lidí.

Témata:  Sýrie OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy