reklama

Podle Kaie-Olafa Langa z Nadace pro vědu a politiku (SWP) druhé kolo prezidentské volby, v níž Zeman porazil vyzyvatele Jiřího Drahoše, ukázalo, jak je česká společnost rozdělená.

Nič připomíná, že v Německu byl pohled na české prezidentské volby jednoznačný. Na jedné straně v nich stál současný prezident, považovaný za xenofobního, protiimigračního a proruského politika, a na té druhé za liberálnějšího a proevropského kandidáta braný Drahoš.

"Výsledek tady nebude vnímaný jen jako výsledek za Českou republiku, ale jako potvrzení ztráty kompasu v regionu střední Evropy a potvrzení toho, že obavy před migrací, která v těch zemích není, jsou stále vítěznou strategií," řekl dnes ČTK Nič. Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko jsou nyní v Německu často brány jako jeden blok, v němž nezřídka populističtí politici blokují společný evropský postup. Týká se to zejména otázky migrace.

"Obávám se, že to (výsledek voleb) podpoří spíše hlasy o nevděčnosti Východu a nových členských zemí EU," poznamenal také analytik, podle něhož se tak může prohloubit spor mezi západní a východní částí Evropské unie. Zásadně rozdílný pohled na některé otázky je podle něj vidět třeba na postojích předsedy německých sociálních demokratů Martina Schulze, který by mohl být příštím ministrem zahraničí. Ten před necelým týdnem prohlásil, že se Evropou prohnala pravicová vlna, která zasáhla i Českou republiku. Zastavit ji podle Schulze může nová německá vláda.

Zlepšení vztahů nečeká ani odborník na Českou republiku Lang, podle něhož se nejspíš nic nezmění ani na "východní dimenzi" Zemanovy politiky. Hlava státu bude moci tvrdit, že voliči potvrdili správnost jeho zahraniční politiky, takže není důvod, proč by dále nebudoval úzké vztahy s Ruskem nebo Čínou. Drahoš by ve funkci prezidenta podle Langa přinesl více stability v mezinárodněpolitických otázkách.