Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irsko zlegalizuje potraty? Rozhodne se v referendu

Irsko
Irsko
Foto: Pixabay

Dublin - V katolickém Irsku není možné uměle přerušit těhotenství po znásilnění, incestu ani při vážném poškození plodu. Přísný zákon by mohlo změnit referendum, které bylo vyhlášeno na květen.

Voliči rozhodnou, zda dodatek ústavy z roku 1983, který "uznává právo nenarozeného dítěte na život" zachovat, anebo ne. Pokud se Irové vysloví pro zrušení dodatku, o podobě zákona o interrupci bude jednat parlament.

Zvláštní parlamentní výbor, v němž zasedli zástupci všech stran, označil v prosinci dotčený dodatek ústavy za nevyhovující. Komise se například vyslovila pro to, aby bylo možné provést interrupci bez omezení až do 12 týdne těhotenství.

Premiér Leo Varadkar, exministr zdravotnictví, připomněl, že tisíce irských žen podstupují interrupci v zahraničí a další si objednají potratovou pilulku přes internet. Varadkar byl dříve proti umělému přerušení těhotenství. "Postupem času a vlivem životních zkušeností jsem svůj názor (na potrat) změnil," vysvětlil irský premiér.

Témata:  Irsko potraty ženy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy