Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko chce zablokovat migrační dohodu, pokud Unie nezruší víza

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Istanbul - Turecko zablokuje ratifikaci migrační dohody s Evropskou unií, pokud Brusel neumožní Turkům zavedení bezvízového styku. Podle agentury AFP to uvedl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Turecký parlament podle něho zastaví příslušný legislativní proces, který březnová dohoda s EU předpokládá. "Pokud se to nestane (zrušení víz), z parlamentu Turecké republiky nevyjde žádné rozhodnutí, žádný zákon v souvislosti s prováděním dohody o zpětném přebírání osob," řekl Erdogan během tiskové konference po humanitárním summitu OSN v Istanbulu.

Turecký prezident si také postěžoval, že Ankara stále nedostala od EU slíbené miliardy eur na náklady spojené s pobytem blízkovýchodních uprchlíků na tureckém území.

Německá kancléřka Angela Merkelová v pondělí na okraj summitu Erdogana upozornila na to, že Ankara musí splnit všechny podmínky EU, včetně revize protiteroristických zákonů, pokud chce dosáhnout bezvízového styku s unií.

Merkelová zároveň vyjádřila pochybnosti, zda vzhledem k tureckému odporu v otázce zmíněných zákonů bude možné, aby Brusel zrušil vízovou povinnost pro Turky do konce června.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Turecko EU

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 9:18

Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez Číny, tvrdí Blinken

Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by pro Rusko bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy