Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kandidát na prezidenta Sanders chce prověřit primárky v Kentucky

Bernie Sanders, americký senátor (Vermont)
Bernie Sanders, americký senátor (Vermont)
Foto: CNN

Washington - Uchazeč o prezidentskou nominaci Bernie Sanders chce prověřit květnové hlasování v primárkách v americkém státě Kentucky. Dnes o tom informovala agentura AP.

V Kentucky o necelé dva tisíce hlasů zvítězila demokratická favoritka Hillary Clintonová.

Sanders chce po úřadech v Kentucky, aby prověřily elektronické hlasovací přístroje a také hlasy odevzdané v předstihu před řádným termínem primárek. Zevrubná kontrola se týká všech všech volebních okrsků.

Agentura AP upozornila, že Sanders nežádá o přepočítání hlasů, ale o prověrku. Rozdíl je mimo jiné v tom, že o přepočtu by musel rozhodnout soud a Sanders by za opětovné sečtení hlasovacích lístků musel zaplatit. Náklady na prověrku naopak hradí dotčený stát.

V Kentucky se 17. května Sanders s Clintonovou utkali o 60 delegátů, pět z nich jsou ale takzvaní superdelegáti, kteří mohou podpořit kohokoli nehledě na výsledek hlasování. Ze zbývajících 55 delegátů oba shodně získali po 27, o zbývajícím delegátovi, který je přiřazen k šestému kongresovému okrsku státu, rozhodne až konečný výsledek z daného obvodu. V němu zhruba o 500 hlasů vede Clintonová.

Témata:  Bernie Sanders Hillary Clintonová volby v USA

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy