Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gorbačov poblahopřál Zemanovi a přeje si budování přátelství ČR s Ruskem

Michail Sergejevič Gorbačov (v době své
Michail Sergejevič Gorbačov (v době své "slávy"), je ruský a bývalý sovětský komunistický politik, který byl v letech 1985–1991 vůdcem Sovětského svazu. Pokoušel se o změny, které by vedly ke zlepšení fungování sovětského komunistického a politického systému a k ukončení studené války, ale které vedly i ke konci vlády Komunistické strany Sovětského svazu (KSSS) a k rozpadu sovětského impéria.
Foto: www.wikipedia.org

Praha - Na Hrad stále přícházejí gratulace Miloši Zemanovi k jeho znovuzvolení prezidentem. Někdejší sovětský prezident Michail Gorbačov v dopise vyjádřil naději, že se budou spolu dál podílet na naplňování spolupráce evropských zemí a budování přátelských vztahů s Ruskem.

"Hned od začátku jsem se domníval, že znovu získáš podporu lidí, a jsem proto rád, že se tak i stalo. Gratuluji Ti!" uvedl Gorbačov v dopise Zemanovi. Dodal, že by rád pogratulovat i Čechům, kteří Zemana zvolili, a tím podpořili myšlenku spolupráce všech evropských zemí a budování přátelských vztahů s Ruskem. "Teď je zapotřebí tyto myšlenky realizovat v praxi. Doufám, že Ty i já budeme, v rámci svých sil i možností, na naplňování těchto cílů spolupracovat," doplnil někdejší sovětský vůdce.

Blahopřání Zemanovi dnes přišla také z Budapešti a Říma. Maďarský prezident János Áder v dopise připomněl své nedávné setkání se Zemanem, při kterém se prý opět přesvědčil o přátelství obou národů. "Jsem přesvědčen, že naše osobní setkání i v budoucnu přispějí ke společnému prosazování zájmů obou našich zemí a k prohloubení vzájemné úcty našich národů. Jsem připraven pokračovat v našich debatách," napsal Áder.

Italský prezident Sergio Mattarella vedle gratulací vyjádřil víru v další spolupráci Itálie a Česka. "Na základě přátelství a silné tradice přátelství mohou Česká republiky a Itálie nalézt i další možnosti spolupráce v oblasti sociální, hospodářské a kulturní a posílit tak ještě skvělé bilaterální vztahy mezi našimi zeměmi," napsal Mattarella.

Současně uvedl, že Praha a Řím budou v dalších pěti letech s ostatními členy Evropské unie čelil stěžejním výzvám pro budoucnost kontinentu, jako jsou ekonomický růst, spravedlivé a solidární řízení migrační otázky a budování společného obranného systému.

Témata:  Michail Gorbačov Miloš Zeman János Áder

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy