Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První zahraniční cesta ministryně Šlechtové? Navštívila české vojáky v Afghánistánu

Karla Šlechtová
Karla Šlechtová
Foto: ANO2011

Kábul - Ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO) se vypravila na svou první cestu k zahraniční jednotce v pozici šéfky resortu obrany. V Afghánistánu se mimo jiné setkala s českými vojáky na spojenecké základně Bagrám i na letišti v Kábulu.

V Afghánistánu má česká armáda svou nejpočetnější misi, v zemi působí 236 vojáků. Většina jich chrání leteckou základnu Bagrám v provincii Parván. Jejich úkolem je hlídkovat v bezprostředním okolí základny, zabraňovat raketovým útokům nebo získávat zpravodajské informace. Při střetech s povstalci se musí vypořádat se střelbou rebelů i s nástrahami v podobě nástražných výbušných zařízení.

Šlechtová za nevlídného deštivého počasí v pondělí zkontrolovala zázemí českých vojáků na Bagrámu, předala jim dary z Česka a prohlédla si ukázku jejich práce. "Dozvěděla jsem se, co tady konkrétně dělají, jakou mají výstroj, výzbroj. Nachystali mi bohatý program, kdy mi ukázali a simulovali spoustu akcí, které se tady mohou stát," řekla na základně Bagrám.

Vojáci Šlechtové předvedli bojová vozidla (MRAP), která používají při výjezdech mimo základnu, výzbroj či vybavení. Vyzkoušela si jízdu v obrněncích na cvičebním polygonu a viděla ukázku práce při odhalování skrytých nástražných zařízení. Jejich prostřednictvím povstalci z Tálibánu útočí na spojenecká vozidla.

Na Bagrámu ministryně mluvila s americkými veliteli mimo jiné o budoucnosti českého nasazení. "Velice si cení české pomoci a české armády. Bavili jsme se o možnosti využití schopností českých vojáků, to znamená třeba i o nasazení chemiků a dalších expertů," poznamenala. Vojáci mají podle Šlechtové o působení v misích zájem.

Po nástupu do funkce slíbila zahraniční mise podporovat. O jejich případném dalším rozšíření bude ale pravděpodobně rozhodovat až další vláda, jejímž sestavením byl pověřen premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

Témata:  Karla Šlechtová Armáda České Republiky Afghanistán

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy