Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Taliban má nového vůdce. Dá se očekávat, že bude pokračovat ve stejné agresivní politice jako Mansúr

Šéf pákistánského Taibanu Hakimulláh Mahsúd
Šéf pákistánského Taibanu Hakimulláh Mahsúd
Foto: AFP

Kábul - Taliban má po smrti Muhammada Mansúra nového vůdce, je jím mulla Hajbatulláh Achúndzáda. Vybrán byl na setkání vedení islamistů, které se konalo patrně v Pákistánu.

Taliban potvrdil Mansúrovu smrt a v prohlášení zaslaném sdělovacím prostředkům oznámil, že novým vůdcem se stává mulla Achúndzáda.

Mansúr zemřel v sobotu při zásahu jeho automobilu střelou z amerického bezpilotního letadla. Vlády USA a Afghánistánu označovaly Mansúra za překážku mírového procesu, protože odmítl účast na mírových rozhovorech. Místo toho vystupňoval boje v Afghánistánu. V čele Talibanu stál Mansúr od loňského července, když byla zveřejněna smrt původního velitele mully Muhammada Umara.

Achúndzáda ospravedlňuje existenci extremistického Talibanu a jeho válku proti afghánské vládě a zahraničním vojskům. Dá se tedy od něj očekávat, že bude pokračovat v agresivním programu, který zavedl Mansúr. Zástupcem Achúndzády se stane Umarův syn mulla Muhammad Jakúb.

Achúnadzáda v prohlášení zveřejněném na audio-nahrávce přísahal, že se Taliban nevrátí k mírovým rozhovorům s vládou. "Ne, nepřijdeme na žádný druh mírových rozhovorů," prohlásil na nahrávce muž označený za Hajbatulláha Achúndzádu. Nahrávku médiím poskytl oficiální mluvčí Talibanu. Agentura Reuters nemohla ověřit z nezávislých zdrojů, že hlas skutečně patří Achúndzádovi, a nedá se také zjistit, kdy byla nahrávka pořízena.

Témata:  Tálibán Afghanistán

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 19:30

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy