Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Norští olympionici mají na svetrech neonacistické znaky

Vlajka Norska
Vlajka Norska
Foto: Pixabay

Oslo - Oficiální oblečení norského lyžařského týmu pro únorové zimní olympijské hry je terčem kritiky. Na svetrech sjezdařů jsou vyobrazeny dva runové znaky. Ty sice mají základ v severské mytologii, jako své symboly je ovšem také používají neonacisté.

Píše o tom dnes britský list Daily Mail. Kolekce oblečení pro norské sjezdaře byla pojmenována Útočící Viking. Runový znak, který označuje písmeno T a nese jméno severského boha války Týra, byl pro národní tým vybrán proto, že má svému nositeli zajistit sílu a vítězství.

Ve 30. letech minulého století ovšem tento symbol připomínající oštěp začal používat nacistický vůdce Adolf Hitler a znak vešel ve známost jako Kampfrune, runa boje. Runa se stala emblémem Hitlerovy školy pro velitele (Reichsführerschulen), kterou navštěvovali prominentní nacisté v Německu.

V současné době tuto runu často nosí členové ultrapravicových skupin. Ve Skandinávii se jedná například o přední neonacistickou organizaci zvanou Severské hnutí odporu, které zejména ve Švédsku, ale také v Norsku brojí proti imigrantům či Židům.

V neonacistické symbolice figuruje i druhý runový znak, který zdobí svetry norských reprezentantů. Nacisté v Německu mu říkali Lebensrune, runa života, a objevoval se například na hrobech vojáků SS u data jejich narození. Runa je někdy nacisty označována také jako Yggdrasil s odkazem na světový strom ze severské mytologie.

V reakci na kritiky již někteří členové týmu norských alpských lyžařů listu The New York Times řekli, že nebudou na olympiádě v Jižní Koreji zmíněné svetry nosit.

Témata:  Norsko neonacisté sport

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy