reklama

Nominovanými vůdci jsou 21letý Joshua Wong a jeho kolegové 24letý Nathan Law a 27letý Alex Chow. Členové amerického Kongresu uvedli, že chtějí ocenit "jejich mírové snahy o politickou reformu a sebeurčení Hongkongu".

Demonstranti v roce 2014 po jedenáct týdnů okupovali klíčové ulice Hongkongu, aby prosadili svůj požadavek plně svobodných voleb nejvyššího představitele města. Tento požadavek předtím zavrhla centrální čínská vláda. Na vrcholu protestních akcí bylo v ulicích až 100.000 osob. Demonstranti nakonec svého cíle nedosáhli.

"Hongkongští prodemokratičtí aktivisté významně přispěli k míru tím, že se snažili zabezpečit budoucnost Hongkongu v době, kdy Peking podniká kroky k narušení autonomie Hongkongu," uvedli v dopise Nobelovu výboru čtyři demokraté a osm republikánů z Kongresu, mezi nimiž je i bývalý prezidentský kandidát Marco Rubio.

Loni byla zmíněná trojice hongkongských vůdců demonstrací odsouzena k několikaměsíčním trestům vězení za nezákonné shromažďování. Jejich nominace na Nobelovu cenu za mír rozčilila komunistickou vládu v Pekingu.

V prohlášení zaslaném agentuře Reuters čínské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Joshua Wong a další studentští vůdci byli potrestáni v souladu se zákonem. "Vyzýváme příslušné americké kongresmany, aby se přestali vměšovat do vnitřních záležitostí Číny a Hongkongu a více se snažili přispívat k rozvoji čínsko-amerických vztahů," dodalo ministerstvo.