Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hektický týden finského prezidenta: Obhájil mandát a složil slib, pak asistoval u narození syna

Vlajka Finska
Vlajka Finska
Foto: Pixabay

Helsinky - Finský prezident Sauli Niinistö (69) za sebou má náročný týden. V neděli s přehledem obhájil mandát na dalších šest let, ve čtvrtek složil přísahu a v pátek asistoval u narození svého syna.

Niinistö na svém facebookovém profilu oznámil, že jeho žena i narozený chlapec jsou v pořádku. Jen za první hodinu mu k přírůstku do rodiny pogratulovalo více než tisíc lidí.

Niinistö byl v 90. letech ministrem financí. Proslul úspornými opatřeními, kterými vyvedl Finsko z recese, a rozhodnutím vstoupit do eurozóny. Poprvé byl zvolen prezidentem v únoru 2012.

První manželka Niinistömu zemřela při autonehodě v roce 1995. V roce 2004 se svými syny na dovolené v Thajsku přežil cunami, když s jedním z chlapců vyšplhal na sloup elektrického vedení, zatímco druhý hoch přečkal ničivé vlny na střeše hotelu. V roce 2009 se Niinistö oženil s tiskovou mluvčí konzervativců Jenni Haukiovou.

Témata:  Finsko Sauli Niinistö

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy