reklama

„Nejsou to ani dva měsíce, co Angela Merkelová vyjednala a Evropská unie podepsala dohodu s Tureckem o uzavření hranic, o výměně uprchlíků jeden za jednoho a o bezvízovém styku. Už nyní vidět, jak podstatné části dohody selhávají, a zejména zcela jasně vidět, do jaké závislosti na tureckého premiéra Erdogana se Evropa dostala," píše v komentáři slovenský politik.

„Celá tato skvělá myšlenka vznikla tak, že sice bylo všem naprosto jasné, že pokud chceme skutečně zamezit obrovskému přílivu migrantů, musí dojít k uzavření hranic. Bohužel Angela Merkelová se stihla zabarikádovat do pozice, že uzavřít hranice není možné, protože je to v rozporu s hodnotami Unie a nemorální i nelidské, a tak raději tuto špinavou práci necháme dělat Turků. To je sice pokrytecké, ale zároveň evropské a za to platí Evropa Turecku šest miliard. Za svou schopnost jednat." myslí si Sulík.

Právě toho si je podle něj Erdogan plně vědom a tak to sebevědomě dává najevo. Nepohodlné opoziční poslance například plánuje zbavit imunity. „Odmítá změnit protiteroristické zákony, na jejichž základě stíhá nepohodlné novináře, a jasně dává najevo, že pokud nebude bezvízový styk, znovu otevře hranice a pošle migranty," píše europoslanec.

Poukazuje také na tu část dohody, podle které jsou navraceni migranti a místo nich jsou posílání do Evropy jiní. „Jde o výměnu migrantů 1: 1. Pokud tedy někdo propluje do Řecka jen tak a nepožádá tam o azyl, bude deportován do tureckého tábora, a za to Unie vezme jednoho jiného migranta. To má migranty odstrašit od ilegálního překročení hranic. Zatím se přes tento mechanismus vyměnilo asi 400 Syřanů, čili téměř nic z celkového dohodnutého množství 72 tisíc ročně, ale již nyní vidět, že podíl těžce nemocných a lidí s velmi nízkým vzděláním je okatě vysoký, zatímco akademici nemají téměř žádné zastoupení," zlobí se politik.

Poukazuje na zprávu týdeníku Der Spiegel, podle které běžně uprchlíky na přesídlení vybírá UNHCR, v tomto případě si však Turci vydobyli pravomoc, že budou ty, kteří půjdou do Evropy, vybírat sami. „Úředníci z UNHCR mohou akorát přidat razítko: nemají ani právo výběru, ani právo veta. A před pár dny Turecko oznámilo, že lidí s vysokoškolským vzděláním nebudou přes mechanismus 1: 1 navrhovat vůbec," píše v komentáři Sulík.

A aby šlo přerozdělování lépe, vymyslela podle něj Evropská komise „mučící nástroj" v podobě pokuty 250 tisíc eur za každého neodebraného migranta. „Tak si tedy představme situaci na Slovensku: řekněme, že pod hrozbou pokuty nakonec nějaké migranty přijmeme a můžeme je začít vzdělávat nebo léčit. Jasné, ne každého, ale přece jen 'podezřele mnoho případů'. Jenže zdroje ve zdravotnictví a také ve školství, jak to tak po letech rozkrádání bývá, jsou výrazně omezeny. Z toho nutně a automaticky vyplývá, že méně léčby a méně vzdělání se dostanou například důchodci, který má odpracovaných 40 let, nebo mladému člověku, u kterého je reálný předpoklad, že těch 40 let v duchu mezigenerační solidarity odpracuje. Například se prodlouží čekací lhůty nebo se sníží počet míst na školách," varuje před následky slovenský politik.

Právě to jsou podle něj reálné příklady toho, jak zničující je politika EU a jak se „nám evropské elity snaží vsugerovat, že toto je správné, neboť to jsou evropské hodnoty". „Zbývá už jen doufat, že nakonec to turecký prezident s tím sebevědomím přežene, dohoda padne a Evropa začne dělat to, co už dávno dělat měla - důsledně chránit své hranice. Že to jde, předvedla Makedonie," dodává Sulík ostře.