Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Venezuelští uprchlíci trápí Kolumbii. Dojde k posílení ochrany hranic

Vlajka Kolumbie
Vlajka Kolumbie
Foto: Pixabay

Bogotá - Do Kolumbie se uchýlilo už kolem 600.000 venezuelských uprchlíků, což je dvojnásobné zvýšení oproti stavu před půl rokem. Kolumbie proto hodlá zpřísnit kontroly na hranicích s Venezuelou, která se zmítá v hluboké ekonomické krizi.

"S takovou situací se naše země dosud nikdy nesetkala," řekl při návštěvě hraničních oblastí to dnes prohlásil kolumbijský prezident Juan Manuel Santos.

Exodus Venezuelanů přichází v době, kdy se Kolumbie zbavuje následků vleklého ozbrojeného konfliktu s ultralevicovými povstalci. Mnoho venezuelských občanů v Kolumbii žije ilegálně a jejich zdravotní stav je špatný. "Je to tragédie a chci (venezuelskému prezidentovi Nicolási) Madurovi vzkázat, že je to výsledek jeho politiky," dodal Santos.

Ostrahu hranic dlouhých 2200 kilometrů posílí 2000 kolumbijských vojáků, další příslušníci ozbrojených složek budou kontrolovat místa, kde se uprchlíci shromažďují. Žádná krátkodobá povolení k přechodu hranice, která Venezuelané využívají k nákupu potravin a léků, kolumbijské úřady už vydávat nebudou.

Kolumbie se podle Santose nezbavuje povinné solidarity s lidmi ze sousední země. V brzké době se při hranicích otevřou nová uprchlická centra. "Migrace ale musí probíhat bezpečně a podle práva," míní Santos.

Témata:  Venezuela Kolumbie uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy