Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babišův bratr byl zproštěn obžaloby z podvodu

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha – Alexander Babiš, bratr českého ministra financí Andreje Babiše, byl dnes zproštěn obžaloby z pětimilionového podvodu. Rozhodl o tom dnes bratislavský okresní soud.

Informaci zveřejnil server Neovlivní.cz s tím, že verdikt padl už v únoru. Společně s ním soud osvobodil i jeho společníka z firmy CTHS Karola Farkaše.

Prokuratura je podezírala z toho, že energetické firmě ČEZ Slovensko, což je dceřiná společnost českého koncernu ČEZ, způsobili škodu ve výši 195.250 eur (5,3 milionu korun). Hrozilo jim vězení až na 15 let. Server přitom podotýká, že ČEZ spadá pod rezort Andreje Babiše.

Osvobozující verdikt vynesl soud už v únoru. „Soud oba obžalované osvobodil, protože se neprokázalo, že by se skutek, kvůli kterému byli obžalovaní stíháni, stal," sdělil serveru mluvčí bratislavské prokuratury Michal Šúrek. Ten také uvedl, že se proti němu prokuratura neodvolala, píše web. Podle mluvčího ale soud doporučil, aby se firma ČEZ Slovensko bránila soudně dál.

Případ souvisí s dodávkami energií sklářskému podniku Slovglass Poltár, nad kterým převzala kontrolu firma CTHS a kterému prý hrozilo odpojení od dodávek plynu. Babiš podle obžaloby po dohodě se svým společníkem podepsal před pěti lety se společností ČEZ Slovensko smlouvu o postoupení pohledávky na zmiňovanou sumu. Pohledávka ale nebyla vyplacena a obžalovaní ji odprodali další společnosti, čímž podle prokurátora dodavatele energií poškodili.

Témata:  Alexander Babiš Slovensko ČEZ

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy