Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová nechce komentovat polský zákon o holokaustu

Německá kancléřka Angela Merkelová
Německá kancléřka Angela Merkelová
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Němci jsou zodpovědní za věci, které se staly za nacismu, uvedla dnes kancléřka Angela Merkelová v souvislosti se spory kolem polského zákona týkajícího se holokaustu.

Politička, za níž přijede příští pátek na návštěvu nový polský premiér Mateusz Morawiecki, se nechce vměšovat do zákonodárství sousední země.

V důsledku kritizovaného zákona hrozí pokuta nebo až tříleté vězení za připisování odpovědnosti polskému národu či státu za vyvražďování Židů a další zločiny spáchané za druhé světové války německými nacisty.

Merkelová v poselství zveřejněném dnes na svých internetových stránkách připomněla, že odpovědnost Němců za zvěrstva spáchaná během národního socialismu trvá a že se k ní hlásí každá německá vláda.

Zákon, který vyvolal vlnu kritiky v Izraeli, ale i ve Spojených státech, tento týden podepsal polský konzervativní prezident Andrzej Duda. Následně ho však poslal k posouzení ústavnímu soudu, aby rozptýlil obavy, zda zákon neomezí svobodu slova a zda ustanovení hrozící vězením nejsou příliš vágně formulovaná. Jeho kritici se obávají, že zákon bude používán jako nástroj k popírání podílu Poláků na zločinech spáchaných na Židech.

Témata:  Angela Merkelová Polsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy