Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Sýrii zemřelo šest při útoků Izraele syrských vojáků a spojenců

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek/Jeruzalém - Při sobotních izraelských náletech na Sýrii padlo nejméně šest syrských vojáků a jejich spojenců. Oznámila to dnes exilová skupina syrských ochránců lidských práv (SOHR).

Izraelci provedli odvetný útok na syrské a íránské cíle v Sýrii za to, že íránští bojovníci vyslali bezpilotní letadlo nad Izrael. Armáda dron sestřelila a při odvetné syrské protiletecké palbě přišla o stíhací stroj F-16.

Izraelský ministr pro tajné služby Jisrael Kac dnes řekl, že Izrael dal útoky najevo, že nehodlá tolerovat vojenskou přítomnost Íránu ve své blízkosti a že bude i nadále rozhodně reagovat na jakoukoli další provokaci.

Podle armády bylo při izraelské odvetě zasaženo íránské stanoviště, odkud byl vyslán dron, další čtyři íránské pozice a osm syrských. "Oni i my víme, co jsme zasáhli; dáme jim nějaký čas, aby to strávili a pochopili, jak jsme věděli, že máme zaútočit právě tam. Šlo o utajované pozice, ale my máme tajné služby a víme, co se tam děje. Včera (v sobotu) jsme to dokázali," vzkázal do Sýrie Kac.

Témata:  Sýrie Syrská krize Izrael

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy