Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nečekaná pomoc? Syrská vláda pomáhá Kurdům v Afrínu

Armáda Kurdů
Armáda Kurdů
Foto: cabinet.gov.krd

Damašek - Syrští Kurdové našli v bojích o severosyrský Afrín nečekaně spojence v syrské vládě. Napsala to dnes agentura Reuters.

Kurdské milice YPG, které USA považují za své partnery v boji proti islámským radikálům, čelí od ledna útokům turecké armády, jež je chce z Afrínu vytlačit.

V jiných částech Sýrie se zájmy YPG a syrské vlády neshodovaly a Damašek je proti kurdským požadavkům na autonomii na severu země. V Afrínu je ale nepřítel shodný: Kurdům i syrské vládě jde o zastavení postupu Turků.

Podle Reuters požádali Kurdové vládu, aby vyslala do této části Sýrie svou armádu k obraně hranice. Damašek sice vojsko neposlal, ale pomáhá nepřímo tím, že umožňuje dalším kurdským bojovníkům, civilistům a politikům průchod územím, které vládní oddíly kontrolují, a poskytuje tak Kurdům šanci posílit své řady.

Témata:  Sýrie Kurdové

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy