Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nizozemský ministr si vymyslel setkání s Putinem. O schůzce prý jen slyšel

Nizozemí
Nizozemí
Foto: Pixabay

Haag - Nizozemský ministr zahraničí Halbe Zijlstra dnes přiznal, že lhal ohledně setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Šéf Kremlu podle Zijlstry na schůzce hovořil o Velkém Rusku.

Zijlstra, který je členem vládní Lidové strany pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Marka Rutteho, v minulosti uvedl, že se jako zaměstnanec britsko-nizozemské ropné společnosti Royal Dutch Shell zúčastnil schůzky s Putinem, která se prý konala v jeho venkovské rezidenci.

Ruský prezident na setkání podle Zijlstry na otázku, co považuje za "Velké Rusko" odpověděl, že pod tímto pojmem kromě Ruska rozumí také Bělorusko, Ukrajinu a pobaltské státy Estonsko, Lotyšsko a Litvu.

V dopise, který dnes zaslal deníku De Volkskrant, ministr zahraničí přiznal, že lhal. Schůzky v roce 2006 se osobně neúčastnil, o Putinově výroku mu ale prý řekl někdo, kdo na ní byl. Slova ruského prezidenta Zijlstra považoval za tak geopoliticky důležitá, že se je rozhodl zveřejnit.

Premiér Mark Rutte už Zijlstrův postup označil za "velkou chybu". Důvěryhodnost jeho ministra ale podle něj poškozena nebyla a incident nebude mít ani žádné následky na nizozemsko-ruské vztahy. "Protože Rusové moc dobře vědí, že obsah je pravdivý," uvedl Rutte.

Zijlstra by měl v úterý vyrazit do Moskvy a ve středu se setkat s ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Vztahy Ruska a Nizozemska jsou velmi napjaté přinejmenším od sestřelení letadla malajsijských aerolinek nad Donbasem, při kterém zahynulo 196 Nizozemců.

Témata:  Nizozemí Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy