reklama

Ruská média psala, že v Sýrii minulý týden zahynuly desítky a možná stovky ruských žoldnéřů. Šlo údajně o členy takzvané Vagnerovy armády, ruské privátní bojové skupiny čítající několik stovek žoldnéřů. Podle deníku Kommersant zahynuli Rusové při pokusu obsadit u města Dajr az-Zaur rafinerii kontrolovanou Kurdy a chráněnou jejich americkými spojenci.

"Podle předběžných údajů při ozbrojeném střetu, jehož příčiny se vyjasňují, mohlo zahynout pět lidí, kteří podle předpokladů byli ruskými občany. Jsou i zranění, ale je zapotřebí vše prověřit, včetně jejich občanství. Znovu zdůrazňuji, že nejde o ruské vojáky," prohlásila ruská mluvčí. Tvrzení o stovkách mrtvých Rusů je podle ní dezinformace.

Boje v provincii Dajr az-Zaur v minulých dnech komentoval i americký ministr obrany James Mattis. I on vyloučil, že by na místě byli příslušníci ruských ozbrojených sil. Přítomnost zahraničních žoldnéřů ale nevyloučil. Ruské a americké velení si podle dřívějších zpráv v Sýrii vyměňují informace o probíhajících operacích, aby nedošlo ke vzájemným ztrátám.