Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Střelba na Floridě je "akt čirého zla", myslí si Trump. Nařídil stáhnout vlajky na půl žerdi

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Americký prezident Donald Trump dnes nařídil stáhnout státní vlajky na půl žerdi. Opatření se týká i Bílého domu. Vlajky tak mají zůstat do pondělí 19. února. Je to na znamení smutku po masakru na střední škole na Floridě.

"Náš národ truchlí s těmi, kteří přišli o své blízké," uvedl ke svému nařízení Trump. Prezident, pro kterého to po roce a jednom měsíci působení v Bílém domě nebylo poprvé, co tímto způsobem vyhlásil smutek po hromadné vraždě automatickou zbraní, označil nynější čin za "akt čistého zla".

Už v minulosti ale odmítl spojovat tento jev se snadnou dostupností zbraní. Po listopadovém masakru v texaském kostele, při kterém zahynulo 26 lidí, Trump tvrdil, že problémem jsou duševní poruchy, nikoli zbraně.

Trump dnes znovu poukázal na to, že nebyl věnován dostatek pozornosti pachateli útoku a jeho chování v minulosti. Napsal, že vrah, který byl ze školy dokonce vyloučen za špatné a nevyzpytatelné chování, vykazoval mnoho známek duševního onemocnění.

Střelcovi sousedé a spolužáci podle Trumpa věděli, že "je to velký problém". Takovéto případy se prý musejí znovu nahlašovat příslušným orgánům.

Témata:  střelba ve škole na Floridě USA Donald Trump

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy