Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útočník z Floridy je členem bělošské extremistické organizace, prošel prý i výcvikem

Nikolas Cruz (útočník z Floridy)
Nikolas Cruz (útočník z Floridy)
Foto: WPTV

Miami - Vůdce bělošských extremistů na Floridě potvrdil, že Nikolas Cruz podezřelý z útoku, při kterém bylo zastřeleno nejméně 17 osob na škole v Parklandu je členem jeho skupiny a že se účastnil i jejich ozbrojeného výcviku. Informovala o tom dnes agentura AP.

Vůdce skupiny Jordan Jereb řekl, že jeho organizace by si přála, aby se Florida stala ryze bělošským státem. Veřejně se ale spíše realizuje formou náhodných akcí a vyhýbá se účasti na životě „v moderním světě".

Jereb prý Cruze osobně neznal. Podezřelý prý jednal z vlastního popudu a za svůj čin je i sám odpovědný. Jereb dodal, že střelec měl potíže s jednou dívkou, a vyjádřil názor, že výběr termínu útoku - na svatého Valentýna - nebyl nikterak náhodný.

Předseda Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu Paul Ryan dnes v reakci na tento útok vyzval zákonodárce, aby odstranili všechny právní mezery, které duševně nemocným lidem umožňují opatřovat si zbraně.

„Jak víte, duševní zdraví je často velký problém, který způsobuje tyto tragédie," řekl Ryan novinářům. Zdůraznil, že je třeba zajistit, aby kdokoli, kdo je registrován s duševní nemocí, se už za žádných okolností ke zbraním nedostal.

Kongres, který ovládají republikáni, ale koncem roku 2016 rozhodl, že systém širších kontrol při prodeji zbraní se nebude týkat zájemců z řad duševně nemocných příjemců dávek sociálního zabezpečení. Postarali se o to republikánští zákonodárci, kteří svůj krok zdůvodnili tím, že jinak by duševně narušení lidé byli připraveni o své právo se ozbrojovat.

Předchozí přísnější opatření vlády bývalého prezidenta Baracka Obamy loni v únoru svým podpisem příslušné nové právní úpravy pomohl odstranit současný prezident Donald Trump.

Témata:  Nikolas Cruz střelba ve škole na Floridě USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy