Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exšéf Oxfamu na Haiti prý prostitutky nikdy neplatil, přiznal ale vztah s místní ženou

Ženy, Ilustrační foto
Ženy, Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn - K obviněním britských médií, že si humanitární pracovníci na Haiti, v Čadu a v Libérii platili prostitutky se dnes vůbec poprvé vyjádřil i bývalý šéf mise britské charity Oxfam na Haiti. Roland van Hauwermeiren přiznal určitá pochybení, popřel však, že by někdy platil za sexuální služby.

Právě Van Hauwermeiren je ústřední postavou skandálu s prostitutkami. V letech 2002 až 2004 působil v Libérii pro charitativní zdravotnickou organizaci Merlin, následně se stal vedoucím pracovníkem Oxfam v Čadu a po zemětřesení na Haiti v roce 2010 zaujal stejnou pozici i v tomto karibském státě.

Médiím dnes osmašedesátiletý van Hauwermeiren sdělil, že na Haiti udržoval s místní ženou intimní vztah, podle něj to ale nebyla prostitutka. Výpovědi, že jeho podřízení pořádali za peníze charity orgie se sexuálními pracovnicemi, van Hauwermeiren odmítl.

„To, co všude vidím, se těžko snáší. Bolí to. Obzvláště je velmi zlé, že se už se mnou nechce stýkat moje rodina," řekl van Hauwermeiren o obviněních z posledních dní. „Ne, že bych popíral všechno, to rozhodně ne. Některé věci jsou popsány přesně. Stejně tak ale čtu mnoho lží a přehánění," uvedl. Z pozice na Haiti prý rezignoval, protože se nedokázal vypořádat se zvěstmi o sexuálních skandálech a také proto, že tyto zvěsti přiživoval vztahem s místní ženou.

Z Haiti byl van Hauwermeiren stažen v roce 2011 v rámci interního vyšetřování Oxfam. Podle listu The Times se během vyšetřování přiznal k placení za služby prostitutek. Kvůli obviněním z nevhodného chování bylo tehdy propuštěno nebo donuceno k rezignaci dalších šest humanitárních pracovníků.

Oxfam ale údajně některé aspekty skandálu doposud utajoval. Van Hauwermeiren se po odstoupení na Haiti stal na dva roky šéfem mise francouzské organizace Action Against Hunger v Bangladéši. Jiný z propuštěných lidí byl navíc o dva měsíce později přijat jako konzultant mise v Etiopii. Oxfam nyní tento krok označil za „závažnou chybu, která by za žádných okolností neměla nastat" a vyjádřil potřebu zavedení lepšího výběrového procesu pracovníků.

Kvůli čerstvým zjištěním odstoupila v pondělí z funkce zástupkyně šéfa mezinárodní charitativní organizace Penny Lawrenceová a spolupráci s ní ukončili zvláštní velvyslanci - herečka Minnie Driverová z Británie a senegalský hudebník Baaba Maal. Dnes se k nim přidal bývalý arcibiskup Kapského Města Desmond Tutu.

"Arcibiskup je hluboce zklamán nařčeními z nemorálnosti a možných kriminálních aktivit, které zahrnují humanitární pracovníky s vazbami na charitativní organizaci," uvedla kancelář tohoto nositele Nobelovy ceny za mír za rok 1984. Tutua prý také mrzí, že obvinění mohou poskvrnit dobrou práci, kterou pro Oxfam odvádějí tisíce lidí.

Témata:  sexuální zneužívání Haiti ženy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy