Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Válečné zločiny v Afghánistánu? Soud v Haagu obdržel více než milion stížností

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Haag/Kábul - Mezinárodní trestní soud v Haagu (ICC) obdržel za poslední tři měsíce 1,17 milionu stížností od údajných obětí válečných zločinů v Afghánistánu. Některé stížnosti podaly dokonce celé vesnice. Násilí se měli dopouštět nejen islamisté, ale i vládní jednotky.

Prokurátorka ICC Fatou Bensoudaová požádala loni v listopadu soudce, aby povolili zahájit vyšetřování zločinů v Afghánistánu. Stížnosti pro ICC shromažďovaly v době od 20. listopadu do 31. ledna evropské i afghánské organizace zastupující oběti. Jeden dokument přitom může obsahovat svědectví i více lidí. Celkový počet Afghánců, kteří se na ICC obrátili, tak může dosahovat i několika milionů.

"Jsem v šoku, že jich je tolik," uvedl Abdul Vadúd Pedram z afghánské organizace pro lidská práva a vymýcení násilí. Detaily o předložených materiálech ani obětech ICC z bezpečnostních důvodů zatím nezveřejnil. Mezi obviněnými je podle Pedrama ale i několik velitelů militantních skupin bojujících na straně afghánské vlády, které se v zemi dostaly k moci po pádu hnutí Tálibán v roce 2001.

Bensoudaová v listopadu oznámila, že chce mimo jiné vyšetřovat údajné zločiny spáchané v Afghánistánu pracovníky CIA. Je to poprvé, co učinila kroky namířené proti Washingtonu. Spojené státy nejsou členy ICC, mezinárodní tribunál však může soudit jejich občany za zločiny spáchané na území členských států.

Vyšetřování členů americké mise ze strany ICC by podle amerického ministerstva zahraniční bylo neopodstatněné a neoprávněné. Jurisdikci soudu kromě USA neuznává například Rusko, Čína nebo Izrael.

Témata:  ICC válečné zločiny Afghanistán

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

20. května 2024 13:17

Pavel tlačí na přijetí eura. Česko podle něj nemá na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy