Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bombardéry USA pravděpodobně v Sýrii zabily kolem stovky ruských žoldnéřů

Bojová letka RF v Sýrii
Bojová letka RF v Sýrii
Foto: mil.ru

Damašek/Moskva - Operace v syrské provincii Dajr az-Zaur způsobila minulý týden ve středu syrským vládním jednotkám a ruským žoldnéřům pravděpodobně velké ztráty, o přesném počtu mrtvých se ale jen spekuluje.

Při útoku spojeneckých sil vedených Američany na syrské jednotky podporované Moskvou minulý týden zahynulo kolem stovky ruských žoldnéřů a dalších 200 bylo zraněno. Napsala to dnes agentura Reuters s odvoláním na údaje z ruských nemocnic a informace informovaných osob.

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov dnes novinářům řekl, že o Rusech padlých na syrském bojišti žádné nové informace nemá.

Podle Reuters údajně vysoké ztráty způsobila skutečnost, že syrské vládní jednotky a jejich ruští spojenci neměli vzdušné krytí a byli vystaveni útokům amerických bombardérů, bitevníků a útočných vrtulníků.

Některé zdroje píší, že proti Američanům bojovali prakticky jen Rusové s podporou několika syrských a íránských instruktorů. Smyslem operace prý bylo vyzkoušet, zda a jak budou americké jednotky na útok reagovat.

Rusové prý pronikli až pět kilometrů do hloubi pozic syrské opozice podporované Američany. Velení jednotek USA ruský armádní štáb s dvacetiminutovým předstihem informovalo, že na útok odpoví. Není ale jasné, zda se varování dostalo k ruským žoldnéřům. Když začala masivní americká odveta, ruští bojovníci prý nekladli větší odpor, aby nevyprovokovali ještě silnější americkou protiakci.

Témata:  ruské angažmá v Sýrii U.S. AIR FORCE Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy