Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Summit G7 začal v Japonsku. Abe tvrdě připomněl Obamovi vraždu mladé japonské ženy

Summit G7
Summit G7
Foto: g7germany.de

Tokio - Dvoudenní summit G7, který se koná v japonském turistickém středisku Ise-Šima, začal návštěvou šintoistické svatyně. Politici se vedle ekonomických otázek budou věnovat i čínské rozpínavosti a boji s terorismem.

Tématem prvního dne summitu bude i napjatá politická situace v Asii, především pak počínání Severní Koreje. Během pracovní večere se šéfové států G7 chtějí věnovat konfliktům v Sýrii a na Ukrajině a uprchlické krizi.

Před rozhovory odvedl japonský premiér Šinzó Abe svoje hosty do Svatyně Ise, která je nejvýznamnější svého druhu v Japonsku a je zasvěcena šintoistické bohyni Amaterasu Ómikami. Podle agentury AFP záleželo Abemu na tom, aby představitelé mocností navštívili místo hojně navštěvované Japonci, kde "mohou pochopit japonské duchovno". Svatyně je ale podle pozorovatelů také jistým symbolem japonského nacionalismu.

Média si všímají, s jakou tvrdostí přijal Abe amerického prezidenta Baracka Obamu: ve středu japonský premiér při setkání s šéfem Bílého domu vyjádřil pobouření nad nedávnou vraždou mladé japonské ženy, za kterou byl zatčen dvaatřicetiletý Američan. Abe tak opět otevřel temnou stránku americko-japonských vztahů danou přítomností vojenských základen USA v Japonsku.

Abe ale zároveň ocenil, že Obama se v pátek stane prvním prezidentem USA, který navštíví památník v Hirošimě.

Témata:  G7 Šinzó Abe Barack Obama

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy