Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová po jednání s Mayovou: S Británií je třeba najít spravedlivou rovnováhu

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Berlín – V Berlíně spolu dnes jednaly britská premiérka Theresa Mayová a německá kancléřka Angela Merkelová. Výsledkem jednání o odchodu Británie z Evropské unie musí být nalezení spravedlivé rovnováhy, uvedla po schůzce německá politička.

Předsedkyně obou vlád se shodly, že chtějí i po brexitu zachovat blízké partnerství svých zemí. Podle Mayové hodlá Británie s Německem, ale i ostatními členy EU, spolupracovat především v hospodářské a bezpečnostní oblasti.

Merkelová popsala, jak by si představovala výsledek jednání o brexitu. „Na konci musí být spravedlivá rovnováha," uvedla. Podle ní musí být budoucí vztahy Londýna a Bruselu hlavně „konstruktivní". Podle Mayové je třeba, aby byly budoucí vztahy Spojeného království s evropskou sedmadvacítkou výhodné pro obě strany.

„Spojené království zůstává bezpodmínečně oddané evropské bezpečnosti," zdůraznila na tiskové konferenci Mayová, podle které tomu tak bude i po odchodu její země z EU, který je plánován na 29. března příštího roku.

Jednání o brexitu, která za EU vede hlavní vyjednavač Michel Barnier a za Británii ministr pro brexit David Davis, považují Merkelová i Mayová za dobrá. Podle Mayové se teď obě strany soustředí na dojednání podmínek přechodného období, které by podle návrhu EU mělo trvat do konce roku 2020.

Merkelová odmítla, že by byla frustrovaná z nedostatečného pokroku v rozhovorech i to, že by zpoždění v nich nastalo mimo jiné kvůli dlouhému sestavování nové německé vlády pod jejím vedením. Vyjádřila rovněž přání, aby obě strany dodržely domluvený časový plán jednání.

Témata:  Brexit Angela Merkelová Theresa Mayová

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy