Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Juncker odmítl Erdoganovy hrozby. Zablokuje Turecko migrační dohodu?

Turecko, ilustrační foto
Turecko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ise-Šima (Japonsko) - Na summitu velkých světových ekonomik (G7) se řeší také politické otázky, mezi nimi též uprchlická krize v Evropě. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes odmítl hrozbu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, že Ankara zablokuje migrační dohodu, pokud EU nezruší Turkům víza.

Erdogan před dvěma dny varoval, že Turecko zablokuje ratifikaci smlouvy v parlamentu. To by zejména zkomplikovalo vracení do Turecka těch uprchlíků, kteří se do sousedního Řecka dostali neregulérně. Úvahy o podobném vývoji navíc provázejí obavy, že se příliv uprchlíků mířících přes turecké území do Řecka a do zbytku Evropy opět zvýší, pokud Ankara přestane na pohyb migrantů dohlížet.

"Očekáváme, že Turecko splní své závazky. Hrozby nejsou nejlepší diplomatický nástroj, který můžeme používat," řekl Juncker během tiskové konference na okraj summitu G7. "Pokud jde o Turecko, jsem přesvědčen, že tato dohoda přinese svoje ovoce, a dokonce se už tak děje," dodal.

Turecko musí splnit 72 podmínek před tím, než budou jeho občané moci volně cestovat do takzvaného schengenského prostoru bez hraničních kontrol. Týkají se zabezpečení dokladů totožnosti, řízení migrace, bezpečnosti, základních lidských práv a zpětného přebíráním migrantů.

Ankara opakuje, že například protiteroristické zákony, které podle kritiků umlčují také opozici v zemi, měnit nehodlá. Důvodem je prý situace, v níž se Turecko nyní nachází vzhledem k boji proti IS a Kurdům.

Tusk dnes prohlásil, že solidarita vyspělých zemí světa při řešení uprchlické krize je nezbytná a že státy G7 by se měly ujmout iniciativy. Pokud k tomu nedojde, nikdo jiný to neudělá, dodal šéf Evropské rady a zároveň připustil, že Evropská unie vzhledem ke svému zeměpisnému postavení ponese hlavní zodpovědnost. Od zemí G7 Tusk očekává zejména finanční pomoc státům zahlceným uprchlíky.

Témata:  Jean-Claude Juncker Turecko G7

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy