Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V USA musí označení "zahraniční agent" používat už čtyři ruská média

Noviny, ilutrační foto
Noviny, ilutrační foto
Foto: Pixabay

Washington - Mediální firma RIA Global se v USA zaregistrovala jako zahraniční agent. Zabývá se tvorbou zpravodajství pro ruskou propagandistickou rozhlasovou stanici Sputnik. Je už čtvrtým ruským subjektem, který označení zahraniční agent musí ve Spojených státech používat.

Zákon o zahraničních agentech, tedy subjektech financovaných cizí vládou, platí v USA už od 30. let minulého století, v Rusku obdobné ustanovení vstoupilo v platnost před pěti lety. V obou zemích se označení přiděluje selektivně a je vnímáno hanlivě.

Ve Spojených státech fungování postižených médií významněji nepostihuje, i když jejich redaktoři například nesmějí pracovat v americkém Kongresu.

Ve složité struktuře ruských státních médií je firma RIA Global napojena na holding Rossija Segodňa vytvořený před pěti lety a přímo řízený ruskou vládou.

V USA se jako zahraniční agent musejí prezentovat společnosti Reston Translator, T&R Productions a RTTV America, které šíří programy rozhlasové stanice Sputnik a ruské televize RT.

Témata:  média USA Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy