reklama

Deník to napsal v reakci na víkendový sjezd ČSSD, který kromě zvolení Jana Hamáčka předsedou strany souhlasil s vyjednáváním s Babišovým hnutím ANO o vládě.

"Kromě toho, že premiéra v demisi trestně stíhají pro podezření ze subvenčního podvodu, představuje oligarcha Babiš prototyp politika, vůči kterému by měla být sociální demokracie v principiální opozici," uvedl deník.

Podle listu za předchozí vlády, jejíž součástí byly ČSSD i ANO, Babiš z programu partnerské ČSSD vykradl vícero populárních návrhů a veřejnosti všechny úspěchy koaliční vlády prezentoval jako své vlastní. "Kdo by byl tak hloupý a doufal, že opakování stejného pokusu přinese tentokrát nějaký jiný a pro sociální demokraty lepší výsledek?" ptá se deník.

Pravda zároveň kritizuje českého prezidenta Miloše Zemana, který na sjezdu ČSSD nabádal sociální demokraty, aby vyjednávali s hnutím ANO o novém kabinetu, byť ČSSD by podle něj neměla požadovat vládní křesla. "Problém je, že prezident sám svými intrikami a pomstychtivostí výrazně přispěl k dnešnímu zoufalství ČSSD a i nyní pouze lobbuje za svého spojence Babiše," soudí list.