Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Clooney, Spielberg a další americké celebrity dají půl milionu dolarů na omezení zbraní

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Washington - Některé celebrity se rozhodly, že dají velkou část peněz na pochod za zpřísnění amerických zbrojních zákonů. Protestní akce, která se bude konat 24. března ve Washingtonu. Je reakcí na incident ze 14. února na floridské střední škole, kde útočník Nikolas Cruz (19) zastřelil 17 lidí.

George Clooney, Oprah Winfreyová, Steven Spielberg a filmový producent Jeffrey Katzenberg oznámili, že každý z nich poskytne 500.000 dolarů (zhruba deset milionů Kč). Na sociálních sítích podporu studentské kampani vyjádřili také celebrity Justin Bieber, Lady Gaga a Cher. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

První finanční dar kampani za reformu zbrojních zákonů v USA oznámil herec Clooney a jeho manželka Amal, která pracuje jako obhájkyně lidských práv. Manželé rovněž uvedli, že se pochodu zúčastní.

Cruz minulou středu postřílel 17 lidí na škole v Parklandu legálně drženou poloautomatickou zbraní, ačkoli měl už dříve opakovaně problémy s předpisy a byl ze školy vyloučen. Od útoku studenti z této školy stále hlasitěji volají po přísnější kontrole zbraní. Mnozí poukazují na politiky, které finančně podporuje vlivná Národní asociace držitelů zbraní, a někteří tvrdě kritizovali prezidenta Donalda Trumpa pro údajnou nečinnost.

Březnová akce s názvem "Pochod za naše životy" je jednou z mnoha událostí, které organizují američtí studenti s cílem zpřísnit zbrojní zákony. V úterý se několik desítek studentů sjelo do Tallahassee na pochod za zákaz útočných pušek.

Americká média uvádí, že snaha odpůrců zbrojní lobby je nejspíš marná. Podle nejnovějších zpráv ale mnozí zákonodárci připouštějí možné změny a prezident Donald Trump chce podle Bílého domu podpořit lepší prověřování lidí kupujících zbraně. Republikány ovládaný floridský senát údajně připravuje balíček zákonů, jenž by měl snadnou dostupnost střelných zbraní omezit.

Témata:  střelba ve škole na Floridě střelba v USA George Clooney Oprah Winfreyová Steven Spielberg zbraně

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy